Al van jongs af aan stonden onze boekenkasten thuis propvol met boeken. Op iedere slaapkamer stond een kast en daarnaast reed mijn moeder wekelijks met ons naar de bibliotheek. Boeken lezen was een feestje! Mijn moeder heb ik op jonge leeftijd moeten verliezen, maar het voorlezen en zelf lezen is iets wat ik bij mijn eigen kind ook wil stimuleren. Waarom is (voor)lezen zo belangrijk?

Wist je dat je al vanaf 3 maanden met je baby een eenvoudig prentenboek kunt bekijken en vanaf 9 á 10 maanden kunt beginnen met het voorlezen van simpele verhaaltjes? Het gaat hierbij om eenvoudige verhalen, bijvoorbeeld op rijm. De verhalen kun je tot in de treure voorlezen, want de kracht van herhaling doet goed. Hoe vaker je het boekje leest, hoe beter je kindje het verhaal leert te begrijpen en het in zekere zin kan voorspellen.

Voorlezen is allereerst goed voor de taalontwikkeling van een kind. Je leert je kind allerlei nieuwe woorden, je breidt als het ware de woordenschat uit. Maar dat niet alleen, je kind leert ook meer over de opbouw van de zinnen in onze taal. Als het verhaaltje uit is, praat gerust met je kind over de gebeurtenissen. Hiermee moedig je, je kind aan om met taal aan de slag te gaan.

Afhankelijk van de verhalen die je leest, leert je kind bepaalde sociale omgangsvormen en manieren van communicatie. Hoe communiceer je met anderen? Kun je, je daarin verplaatsen in de ander? Je kind leert abstracte begrippen te begrijpen, zoals emoties.

Wat als er in het dagelijks leven een situatie zich voordoet waar jij je kindje op voor wilt bereiden? Ook dat kan door middel van boeken. Te denken valt aan onderwerpen als de komst van een broertje of zusje, adoptie, ziekte, verhuizing, naar de kerk gaan, etc. De manier waarop de personages in het boek met het onderwerp omgaan, kan als een voorbeeld zijn van hoe je er zelf mee om kunt gaan. Dit biedt steun en maakt voor jou bepaalde zaken bespreekbaar.

En als laatste, niet geheel onbelangrijk, geeft het een betere relatie met jou als ouder. In deze drukke, hectische tijd kun je samen met je kind in de stilte een boek lezen. Je drukke peuter veranderd weer in die afhankelijke baby.

nl_NL