Ik wil me toch graag wat meer voorbereiden op de bevalling dan alleen wat inlezen. Op internet kom ik er achter dat het aanbod cursussen echt heel divers is. Zwangerschapsyoga, cursus Mindful zwanger, zwangerschapshypnose, echt, er gaat een nieuwe wereld voor me open. Uiteindelijk kies ik voor een cursus Zwanger Totaal, een lekker praktische cursus van 5 avonden met de nadruk op bewegen. Mensendieck voor zwangeren.

Voor de eerste bijeenkomst stap ik in joggingbroek met handdoek onder mijn arm toch wel een beetje zenuwachtig het zaaltje binnen. Om zowat tegen een oud-klasgenootje van de middelbare school aan te lopen, die bijna tegelijk met mij uitgerekend is. Gezellig!

We zijn in totaal met 6 zwangeren, waarvan 5 voor de eerste keer zwanger. Je moet jezelf kort introduceren en ook vertellen waar je last van hebt. Ik blijk gelukkig niet de enige te zijn die slecht slaapt en last heeft van de onderrug. Overigens blijkt het niet mijn onderrug, maar mijn bekken te zijn. Terwijl we op reuze skippyballen zitten, doen we allerlei oefeningen. Ondertussen worden er allerlei tips gegeven hoe je het beste kunt staan, zitten, liggen, tillen etc. Ik kom met zo’n vol hoofd thuis dat ik er nauwelijks van kan slapen. Maar nuttig is het zeker, en gezellig eigenlijk ook wel!

nl_NL