Eerlijk zijn is een onderwerp wat in ons gezin regelmatig terug komt. Zowel in de vorm van niet altijd eerlijk zijn, jokken dus. Maar ook in het feit dat iets niet eerlijk is verdeeld.

Het eerste is natuurlijk iets wat je kinderen leert; eerlijk zijn. Door zelf het goede voorbeeld te geven en ze erop te wijzen wanneer ze niet eerlijk zijn. De vraag “hoe zou jij dit zelf vinden?” is dan vaak een eye-opener waarmee ik de meiden aan het denken probeer te zetten. In de hoop dat ze dit uiteindelijk zelf vooraf gaan doen.

De andere vorm van eerlijkheid vind ik lastiger uit te leggen. Het leven is immers niet altijd eerlijk.
Vooral Jet heeft er een handje van alles te onthouden en op te tellen, om dan vervolgens te concluderen dat zij te kort gedaan is…Logisch eigenlijk want we leren haar immers (en alle andere jonge kinderen) altijd eerlijk te delen. Best lastig als dat dan in de ‘grote boze wereld’ niet altijd zo blijkt te zijn.
Ook hier proberen we hier met haar een gesprekje over aan te gaan. We vertellen haar wat ze allemaal heeft en kan en dat dat niet voor iedereen zo is. Daarmee laten we haar inzien dat ze het zo slecht nog niet heeft. Dat accepteert ze dan wel…… tot de volgende keer dat het weer gebeurt😉

ps De stenen van de foto werden samen gevonden en daarna eerlijk verdeeld. Soms gaat het dus wel vanzelf!

nl_NL