Het einde van het jaar is altijd gezellig en hectisch tegelijk. Eerst is het Sinterklaas. Een gezellige tijd, maar voor veel kinderen ook onrustig. Cadeautjes krijgen, in het Sinterklaasjournaal horen dat de cadeautjes zoek zijn en Pieten die je overal kunt tegenkomen. De spanning is vaak zelfs al bij peuters merkbaar, ook al weten ze vaak nog niet precies wat er allemaal speelt.

Zodra Sint en zijn Pieten het land uit zijn, wordt meestal meteen de kerstboom neergezet en opgetuigd. Heel gezellig en sfeervol, maar ook dit is weer een drukke periode. Druk met werk, boodschappen, borrels en recepties. De mate van stress en drukte die wij als volwassenen voelen, geven we ook onbewust door aan onze kinderen.

Ook bij ons op de groep merken we het. We zijn zelf iets drukker en sneller moe, maar ook de kinderen hebben behoefte aan wat rustiger vaarwater.

Rust in de drukte
Er is echter ieder jaar weer een ding dat rust uitstraalt en daar moeten we altijd erg om lachen. In de laatste week voor kerst hebben we altijd een gezellige kerstochtend, waarbij de ouders met hun kind een gezellig kerst knutselwerkje mogen maken. Een lampionnetje, een kerstlichtje, een kerstboom. Ieder jaar proberen we weer iets anders te verzinnen. Deze ochtenden zijn heel gezellig, maar ook vaak best druk. Maar ieder jaar is er wel een ouder, opa of oma die helemaal opgaat in het knutselen. Zo zal ik nooit vergeten dat de vader van een jongetje op de groep een uur lang heel geconcentreerd is bezig geweest met het versieren van een dennenappel met strikjes, lintjes en glitters. En dat terwijl zijn zoontje het al na vijf minuten zat was en heerlijk op zijn gemak met de autootjes zat te spelen. Toch nog een rustpuntje in de drukke decembermaand.

Hopelijk hebben jullie heerlijk kunnen genieten van de feestdagen. Ik wens je een heel gelukkig nieuwjaar… en laten we die rustpuntjes blijven opzoeken. Hoe moeilijk dat soms is!

fr_FR