Waar anders de kapstokken vol jasjes hangen, stoeltjes bezet zijn en het een gezellige drukte is, verwelkomen de pedagogisch medewerkers van Kibeo deze weken maar enkele kinderen op hun vestigingen. Het is een onwerkelijk beeld en vooral heel rustig, nu alleen kindjes voor noodopvang naar de kinderopvang komen.

Het was even omschakelen, toen op 15 maart bekend werd gemaakt dat de kinderopvang voorlopig haar deuren moest sluiten. Wie mogen er nog wel komen en wat gaan we dan vanaf morgen doen? Lieske Goudzwaard, vestigingsmanager bij Kibeo Raamstraat in Zierikzee: “De eerste dag was het erg stil. Zo gek dat de groepen die normaal vol gezellige drukte en spelende kinderen waren, nu leeg zijn. We zijn aan de slag gegaan en hebben de ruimtes een voorjaarsschoonmaak gegeven. Als er geen kinderen zijn, zijn we vooral bezig met administratieve taken en bereiden we alvast thema’s voor.”

Speel-, leer- en ontwikkelactiviteiten aan huis
Voor de kinderen die niet naar de opvang kunnen komen, werden er al snel allerlei leuke initiatieven bedacht. Via het ouderportaal ontvangen ouders regelmatig speel-, leer- en ontwikkelactiviteiten, zodat de kinderen ook thuis ondersteund worden in hun ontwikkeling. Annemieke de Looff, vestigingsmanager bij Kibeo Hovenierstraat in Colijnsplaat: “Voor alle kinderen van de dagopvang hebben we een tasje gemaakt met onder andere een knutsel en een kaartje van de pedagogisch medewerkers. Ook plaatsen we op Facebook zo af en toe een idee om te doen met de kinderen. We proberen zo interactie met ouders en kinderen te houden.”

Verbinding houden met de peutergroep
Ook de peuters in Nieuwdorp kunnen thuis aan de slag. “De pedagogisch medewerker bij Kibeo Hertenweg heeft bij de peuters werkjes rondgebracht die ze thuis kunnen doen, een voorleesverhaal en een praatplaat. De peuters zijn fanatiek aan de slag gegaan en vinden het erg leuk. En niet onbelangrijk: de peuters houden zo ook de verbinding met de peutergroep.” Laat Natasja Oggel, vestigingsmanager Kibeo Hertenweg en Kibeo Prinses Irenestraat weten.

Challenges, voorleesverhalen en dansfimpjes
Debbie van der Laan, vestigingsmanager in Barendrecht: “Online doen we een heleboel voor de kinderen die niet naar onze vestigingen kunnen komen. Zo plaatsen de pedagogisch medewerkers van Kibeo Hendrikse Akker een heleboel leuke filmpjes op hun Facebookpagina. Kinderen vinden het leuk om de vertrouwde pedagogisch medewerker weer te zien!” Ook op de andere vestigingen van Kibeo komen tal van initiatieven voorbij. Zo zijn er challenges met wc-rollen, voorleesverhaaltjes, knutselvideo’s en dansfilmpjes. Er is voor ieder wat wils. Zo kunnen de kinderen ook thuis genieten van de leuke dingen die ze anders bij de kinderopvang doen.

Noodopvang bij Kibeo
De kinderen die wel naar de opvang komen worden gebracht door hun vader of moeder die werkzaam is binnen een cruciale sector. Voor hen is er noodopvang mogelijk. Ook als ze normaalgesproken niet naar Kibeo gaan, zijn ze van harte welkom op onze groepen.

Marissa Meijer, vestigingsmanager bij Kibeo in Dirksland: “Voor de kinderen die gebruikmaken van de noodopvang, volgen we zo veel mogelijk het dagritme. Toch gaat het wel anders dan anders, met zo veel minder kinderen op de groep. Alles gaat nu wat meer op het gemakje en de kinderen hebben nu soms het rijk voor zich alleen. Gelukkig blijkt dat geen probleem, ze vinden die extra aandacht juist leuk!”

Belangrijke band met ouders en kinderen
Mirella Loch, vestigingsmanager in Mijnsheerenland merkt dat het voor de kinderen ook best een vreemde periode is: “Ook voor de kinderen is het een bijzondere tijd. Wanneer de kinderen video’s kijken waar hun vertrouwde pedagogisch medewerker op te zien is, reageren ze zo enthousiast en blij. Ook horen we terug dat veel kinderen vol aandacht naar onze voorleesverhaaltjes luisteren en de medewerkers op de video herkennen. Door contact met de ouders en de kinderen te houden, blijven we toch bij elkaar betrokken en houden we die belangrijke band aan.”

nl_NL