Naar de Bieb

blogHet zijn de nationale voorleesdagen! Tijd voor een uitstapje naar de bibliotheek.

Wanneer ik met de meiden in de bieb kom gaan ze alle drie hun eigen weg en komen binnen de kortste keren terug met stápels boeken. Mag ik die? En mag ik die? En die wil ik ook!
Wat is er fijner dan overal ‘ja, natuurlijk!’ op te kunnen zeggen. In tegenstelling tot een bezoekje aan een speelgoed- of kledingwinkel. Het is zo heerlijk om ze gewoon alles zelf uit te laten zoeken en die keuzes te accepteren. Niet te hoeven zeggen: ‘nee dat vind ik niet zo geschikt, dit is te duur en dat hebben we niet nodig’.

Het geeft mij dan ook altijd een heerlijk gevoel om met zo’n goed gevulde tas naar huis te gaan. Samen op de bank helemaal opgaan in een boek, onder het genot van thee en een koekje. Wat is het fijn om te weten dat het lezen, naast de gezelligheid, nog zoveel voordelen heeft voor de ontwikkeling van kinderen. Natuurlijk wordt de taalontwikkeling gestimuleerd; er worden nieuwe woorden geleerd en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. En door achteraf een praatje te maken over het boek, merk ik wat een boek met de meiden doet. Hun fantasie wordt geprikkeld, ze worden aan het denken gezet en soms praten we over hoe zij zouden reageren in een bepaalde situatie uit het boek. Heel prettig vind ik, er kan soms zoveel in die hoofdjes omgaan.

Het gebeurt ook weleens dat boeken niet eens de “biebtas” uitkomen, dat is dan ook weer geen probleem. We ruilen ze gewoon weer om en beginnen met een nieuwe zoektocht.

nl_NL