Kibeo en Steven Pont

Steven Pont is al een aantal keer te gast geweest als spreker bij Kibeo op ouderavonden en studiedagen voor medewerkers. Hij vormt een bron van inspiratie voor zowel de ouders als pedagogisch medewerkers. Je kent hem wellicht van het fantastische tv-programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’ op NPO1.

Wederom een geslaagde ouderavond van Kibeo met gastspreker Steven Pont

Op donderdag 16 maart organiseerde Kibeo samen met de Cliëntenraad een ouderavond. Met een opkomst van bijna 150 Kibeo-ouders was de avond zeer geslaagd te noemen. Hoogtepunt van de avond vormde de inspirerende lezing van Steven Pont over de do’s en don’ts van opvoeden. “Steven Pont heeft me een inkijkje gegeven in de hersenen van m’n kinderen, zodat ik beter kan reageren op het gedrag van m’n kinderen”, aldus een enthousiaste ouder.

Opvoeden is een soort spelletje volgens Steven Pont

Steven Pont gaf een lezing over de do’s en don’ts van opvoeden. Onder de titel “Ze luisteren niet”, gaf Pont vanuit de theorie met heldere en aansprekende voorbeelden tips aan ouders waar ze direct in de praktijk mee aan de slag kunnen. Zo vertelde hij bijvoorbeeld dat je hersenen zich ontwikkelen totdat je 23 jaar bent. Tot die tijd is het zeer belangrijk dat je als ouder of pedagogisch medewerker altijd handelt met rede, want het kind is hiertoe nog niet in staat en handelt zelf vanuit de emotie.

Je speelt als volwassene altijd een toneelspel, want opvoeden is ook een soort spel waarbij je verschillende maskers opzet. Jij doet een zet en het kind doet een tegenzet. Jij als opvoeder zorgt er uiteindelijk voor dat in de hersenen van een kind de juiste verbindingen worden gelegd. En dat zie je direct terug in het gedrag van een kind.

Ook een leuk feitje volgens Pont; de totale opvoeding van een kind kost je als ouder 10 miljoen kilocalorieën! Een kind kost het niets, die neemt alleen. Pas als je kind zelf weer kinderen krijgt, staan jullie weer quitte.

Veel positieve reacties van ouders

Dat de lezing veel ouders aansprak was te merken aan de positieve reacties achteraf. “Steven Pont heeft me een inkijkje gegeven in de hersenen van m’n kinderen, zodat ik beter kan reageren op het gedrag van m’n kinderen en dat ik als ouder altijd de keuze heb”, aldus een ouder. Ook gehoord: “Wat is Pont een enthousiaste spreker, hij verveelt zeker niet snel” en “De presentatie van Steven Pont overtrof mijn verwachtingen. Dit soort avonden mag Kibeo vaker organiseren.”

Over Steven Pont

Steven Pont is oud-onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut, spreker, trainer, auteur en columnist. Hij schrijft boeken over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, hij traint pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en geeft door het hele land lezingen aan ouders en andere belangstellenden. Daarnaast schrijft hij columns voor onder andere Wij Magazine, Mama Magazine en Het Parool. Ook is hij momenteel te zien in het tv-programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’.