Maak kennis met Bas

Op een aantal (reformatorische) peutergroepen werken we met het VVE-programma ‘Doe meer met Bas’. De nadruk ligt in dit programma vooral op taal, maar uiteraard wordt er ook volop gespeeld!  Bij dit programma hoort een pop: Bas. Bas zal al snel het nieuwe vriendje van je kind worden. Samen maken ze allerlei herkenbare, leuke en spannende dingen mee. Met de hulp van Bas leert je kind spelenderwijs allerlei nieuwe vaardigheden. Zo lezen we elke dag voor, dit stimuleert de taalontwikkeling en de ontwikkeling van de woordenschat. Of we zingen liedjes, waardoor je kind leert tellen. Je kind leert vriendjes maken en samen te spelen

‘Doe meer met Bas’ bestaat uit thema’s die zijn opgebouwd rond de Bas-prentenboeken van Dagmar Stam. De spellen die steeds horen bij het thema zijn gelinkt aan belangrijke leerervaringen, waardoor je kindje zich ontwikkelt en een goede voorbereiding krijgt op de basisschool.

Thema: Ik ben Bas

In dit thema staat Bas centraal. Wie is Bas eigenlijk? En hoe ziet Bas eruit? Eigenlijk lijken we allemaal wel een beetje op Bas.

We leren onze vingers tellen. Waar zit je neus? En hoeveel oren heb je? We zingen liedjes over slapen en opstaan. Je kind ziet zichzelf in de spiegel, voelt de stofjes van de kleren en leert een hoop tijdens het verschonen. Alles kledingstukken worden benoemd. De kinderen zingen liedjes en we lezen samen verhaaltjes. Er komt nog veel meer aanbod, zoals emoties, kleding en beweging.

Reformatorische kinderopvang - Kibeo
Spelenderwijs leren met Bas

Thema: Met Bas op stap

In dit thema nemen we een kijkje in de garage bij Bas thuis. Wat staat daar allemaal? Ik zie een blauwe auto en een fiets, maar die heeft eerst een reparatiebeurt nodig.

Naast de auto en de fiets ontdekt je kind wat voor vervoersmiddelen er allemaal zijn. We zingen over de trein en de bus. Ook benoemen we de voorwerpen die in de garage liggen. Al spelenderwijs leren we een hoop nieuwe woorden.

Spelenderwijs leren met Bas

Thema: Met Bas naar de boerderij

Wat is het altijd fijn op de boerderij! Dat komt door de dieren en alle spannende plekken die er zijn zoals de stallen en de hooischuur. Bas boft maar. Want zijn opa en oma wonen op een boerderij.

Je kind maakt in dit thema kennis met alle dieren die op de boerderij wonen. Wat voor geluiden maken zij? We doen leuke boerderijspelletjes en lezen over boer Boris.

Spelenderwijs leren met Puk

Thema: Bas is kunstenaar

We gaan zelf kunst maken. Maar wat hebben we daar allemaal voor nodig? En wat heeft Bas allemaal op zijn kleren? Verf misschien? Ja, want Bas is kunstenaar!

Je kind leert in dit thema over kleuren en vormen. En natuurlijk maken we zelf ook mooie kunstwerkjes. We leren over verf, kwasten en kleuren mengen.

 

 

 

Thema: Bas in de keuken

Tring, tring…dat is de kookwekker van de oven. De cake is klaar. Oei, maar wat staat er een afwas op het aanrecht. Snel een afwasteil en een afwasborstel. Wat hebben we het druk in de keuken hè?

Je kind ontdekt in dit thema wat er allemaal te zien is in de keuken. Hoe heet het en waar gebruiken we het voor? We leren de tafel te dekken en bakken taartjes in de zandtafel.

 

Thema: Brr, het is koud

Het is winter, brr…het is koud! Vriest het al? Ligt er ijs of sneeuw? Kunnen we al schaatsen of sneeuwballen gooien?
Brr, eerst onze wanten, sjaal en muts pakken. Net als Bas, hij is al klaar voor de winter!

Je kind leert wat er allemaal bij de winter hoort. Hoe ziet het er buiten uit? En wat doen we aan als het koud is? We spelen met sneeuw van scheerschuim en kijken wat er gebeurt als we een ijsklontje op onze handen leggen.

nl_NL