Kibeo heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Bij veiligheid denk je eigenlijk al snel aan fysieke veiligheid; de groep is dan ook een veilige plek voor de kinderen. Zo zitten er  kindersloten op de keukendeurtjes, veiligheidsstrips op de deuren, hebben alle pedagogisch medewerkers een BHV-cursus gedaan en staat er altijd een vluchttas klaar indien nodig. Dit zijn een paar voorbeelden van de fysieke veiligheidsmaatregelingen van Kibeo.

Maar wat voor een kind en zijn of haar ouders net zo belangrijk is, is de emotionele veiligheid. En dáár denk je niet zo snel aan bij het woord ‘veiligheid’. Terwijl dit ontzettend belangrijk is! Want als een kind zich niet veilig voelt op de groep, zal hij ook niet tot ontwikkeling komen. En als ouders geen veilig gevoel hebben bij de plek of de leidsters waar ze hun meest kostbare bezit naartoe brengen, zullen ze dit onbewust ook overbrengen op hun kind.

Emotionele veiligheid is bij ons dus ontzettend belangrijk. Maar hoe zorg je hiervoor? Allereerst is het belangrijk dat de ouders zich op hun gemak voelen. Wij maken altijd tijd voor een kletspraatje, stellen ons kwetsbaar op en een beetje humor doet ook een hoop. Laatst gaf een ouder ons een groot compliment. Ze zei dat ze vanaf dag één haar kind met een gerust hart bij ons achterliet. Kijk, en dáár doen we het voor!

Maar het kind zelf moet zich natuurlijk ook op zijn of haar gemak voelen. Een kind moet zichzelf kunnen zijn. Bij de één gaat dat vanzelf, de ander heeft daar wat hulp bij nodig. Het ene kind durft bijvoorbeeld niet alleen een rondje in de kring te lopen, maar misschien durft hij of zij het wél samen met Puk! Een ander vindt het moeilijk om op de stoel te blijven zitten, dan helpt het wellicht om te vragen of hij of zij de bekers uitdeelt aan de kinderen in de kring. Positief belonen werkt vaak veel beter dan straffen.

Kortom, als je je emotioneel veilig voelt, kun je jezelf zijn. En als je jezelf bent, kom je tot ontwikkeling. Carlito van 3 jaar vatte het laatst perfect samen. Zijn moeder ging naar huis en toen hij haar een dikke kus gaf zei hij: ‘Mama, ik zou willen dat jij ook bij mij op de groep zat. Dan kon je zien hoe fijn het hier is!’

Ik zeg, missie geslaagd!

tr_TR