Van lief meisje naar klein draakje

Wat te doen met een peuterpuber

‘Nee! Ik doen. Zelluf doen. Van mij!’
Als moeder van een echte peuterpuber vliegen deze termen me dagelijks rond de oren. Maar ja, hoe ga je daarmee om?
Genoeg tijd vs. weinig tijd
Als we de tijd hebben laten we Kaat lekker zelf dingen proberen. Vaak komt ze dan zelf tot de conclusie dat iets niet lukt. En dan vraagt ze keurig of ik haar wil helpen.  Maar wanneer er niet zoveel tijd is, ga ik haar direct helpen…  pushen.  Dit eindigt dan vaak in een boze bui van in ieder geval één van ons.
Verspilde energie.
Want sneller is het niet en gezelliger al helemaal niet.
Peuters wil is wet
Ook tegen de wil van mijn peuterpuber ingaan, is niet altijd verstandig. Ze verandert dan binnen twee seconden van een lief meisje in een klein draakje. Met wat uitleg en afleiding lukt het vaak wel haar weer terug te veranderen. Maar soms zijn er van die dagen waarop ik na een hele ochtend vol conflicten aan haar vraag:
‘Wil je alsjeblieft een beetje liever zijn voor me?’ 
En als ik dan het antwoord krijg: ‘Ik dénk het niet mama.’ 
Dan kan ik maar één ding… heel hard lachen.
nl_NL