Gezellig een boekje lezen voor het slapengaan is voor Kaat vaste prik. Ze kiest daarbij vaak, zoals veel kinderen, steeds opnieuw hetzelfde boekje. Om het een beetje interessant te houden vind ik het altijd leuk om even over het boekje te praten. Vragen als “Wat zou er gebeuren?”, “Waar gaat er iets mis?” en “Wat vind jij ervan?” komen dan vaak voorbij. Leuk om het hier samen over te hebben. En vooral leuk omdat er op deze manier andere gesprekken ontstaan.

Wanneer Kaat een boekje goed kent vindt ze het altijd fantastisch om zelf voor te lezen. Verbazingwekkend vind ik het hoe goed haar geheugen is. Ze weet bijna alle tekst exact te ‘lezen’ zonder dat ze echt kan lezen, zo knap! Gelukkig krijg ik dan ook altijd een complimentje wanneer het boekje uit is: “Goed geluisterd mam!”

Waar Kaat nog makkelijk te stimuleren is in het lezen van een boek is dit bij Fien en Jet een ander verhaal. Zij vinden zich hiervoor helaas te groot. Een leuk boek zoeken is al één ding maar dan nog zorgen dát er gelezen wordt is een tweede! Er zijn immers zoveel andere zaken die de aandacht trekken en dat is dan helaas geen buitenspelen maar vooral het kijken naar schermen: televisie, tablet en telefoon. Het is een hele klus om te voorkomen dat ze hier te veel tijd aan besteden, zeker in de wintermaanden. Een lijstje met duidelijke regels biedt dan bij ons uitkomst. Deze regels hanteren we heus niet altijd strak, maar als het echt te gek wordt is het fijn om het lijstje in te kunnen zetten. Zo ontstaat er wat minder discussie.

Maar áls ze eenmaal beginnen met lezen dan is het boek zó spannend… Zeker bij Jet moet het boek dan zo snel mogelijk uit gelezen worden. Het is dan lastig om te stoppen voor het slapen gaan én we moeten heel snel weer op zoek naar een nieuw boek, dat is een goed teken.

Het allerleukste vind ik tenslotte de momenten dat ze elkaar voorlezen. Grote en kleine zus bij elkaar, een prachtig beeld!

 

Meer verhalen van Vivian lezen? Klik hier!

nl_NL