Ineens ben ik de hele dag zonder mijn kind! En ik zelf weer terug aan het werk. Ik vraag me af: Gaat hij het naar zijn zin hebben? Wat doet hij daar de hele dag? Heeft hij vriendjes?”

Is mijn kind sneller gewend dan ik?
De eerste keer dat je je zoon of dochter naar de kinderopvang  brengt is erg spannend! Allerlei vragen die opkomen wanneer je kind voor de eerste keer naar de opvang gaat, heel herkenbaar. Normaal gesproken kom je als ouder binnen op de groep. Dan zie je de omgeving, je ziet wat er gebeurt, hoe de pedagogisch medewerkers reageren op de kinderen, je krijgt iets mee van de dagindeling en ziet hoe andere kinderen de opvang beleven en wat ze aan het doen zijn. Dit kan jou als ouder (onbewust) gerust stellen. Door de richtlijnen rondom het coronavirus die er nu gelden, kun je als ouder niet de groep op. Hierdoor mis je deze momenten en kan het zijn dat je kind al sneller gewend is aan de opvang dan dat jij dat bent.

Afscheid
Het afscheid tussen jou en je kind is erg belangrijk, juist in de eerste periode. Kinderen tussen de zeven maanden en drie jaar kunnen de meeste moeite hebben met het afscheid en het wennen. Een klein beetje moeite tijdens het afscheid mag er zijn, het is een teken dat je kind een hechte band heeft met jou. Blijft het afscheid nemen erg lastig? Probeer een ritme te krijgen. Jas uitdoen, kus of knuffel geven. Nog even zwaaien en dan weggaan.. Probeer het afscheid niet gehaast te doen, je  kind heeft behoefte aan een rustige overgang van papa of mama naar de pedagogisch medewerker. Natuurlijk kun je dit ook bespreken met de pedagogisch medewerker. Wellicht heeft zij nog extra tips of kunnen jullie extra afspraken maken hierover.

Hoe kunnen wij zien of je kind gewend is?
Er zijn verschillende signalen die aangeven dat een kind gewend is op de kinderopvang.

  • Je kind voelt zich veilig bij de pedagogisch medewerkers, laat zich troosten bij verdriet en laat zich naar bed brengen
  • je kind heeft contact met andere kinderen en de pedagogisch medewerkers,  verbaal of non-verbaal;
  • je kind durft de ruimte te ontdekken en beweegt zich vrij;
  • je kind speelt met of naast andere kinderen en het kind heeft een ritme in de groep.

Extra aandacht
Wanneer je kind nieuw komt op de kinderopvang, krijgt hij of zij extra veel aandacht. Zo werken we aan een goede band met je kind, kinderen voelen zich veilig en wennen aan de nieuwe situatie. We zorgen niet alleen voor een goede band met je kind, maar ook met jou als ouder. We gebruiken het ouderportaal Mijn Kibeo waarin we je gedurende de dag op de hoogte houden van wat je kind allemaal meemaakt. En dagelijks plaatsen we ook een foto, hoe leuk is het om een blij snoetje te zien? Daarnaast vinden de pedagogisch medewerkers het fijn om op de hoogte gehouden te worden over hoe je kind reageert op het wennen en hoe je als ouder het wennen ervaart. Heb je hierover nog vragen of wensen? Ga dan gerust in gesprek met de vestigingsmanager of pedagogisch medewerker.

 

Door: Cynthia Huyssen, Pedagogisch beleidsmedewerker bij Kibeo

nl_NL