Zusjesliefde

Ik keek, net als veel ouders en professionals in de kinderopvang, uit naar de start van het nieuwe tv-programma ‘De geheime wereld van een 4-jarige’.

Mijn hooggespannen verwachtingen werden meer dan waar gemaakt. Wat is het toch fantastisch om te zien hoe kinderen hun eigen wereldje hebben, met eigen ideeën, activiteiten en fantasieën. En om te zien hoe verbonden gesloten worden, ruzie wordt gemaakt en weer bijgelegd en hoe rollen heel natuurlijk verdeeld worden, prachtig!

De rolverdeling en patronen, zoals in het programma op tv, zie ik hier thuis natuurlijk ook gebeuren. Het is leuk te zien hoe Fien en Jet samen kunnen werken, wanneer ze iets van ons nodig hebben, om dan 5 minuten later weer de grootste ruzie te maken. Waar het bij jongens vaak aankomt op fysieke ruzie, gaat het bij ons vaak alleen gepaard met flink wat herrie.

En ja wat doe je dan als ouder? Ik probeer de situatie in te schatten en waar het kan laat ik ze zelf een oplossing zoeken. Ik vind het erg belangrijk dat ze voor zichzelf op durven komen en dat ze hun grenzen aangeven. Lekker ruziën met je broer of zus is daarvoor de beste leerschool, toch?

Je zou misschien verwachten dat Kaat als jongste vaak het slachtoffer is… wees gerust, Kaat is hier in huis de grote baas! Wat zij wil, zal gebeuren en ze gooit daarvoor alles in de strijd. Fien en Jet pikken van haar dubbel zo veel als van elkaar. Ze is toch het kleine “lieve” zusje.

Maar als het erop aankomt, kan je als kleine zusje altijd bij  je grote zus terecht. We treffen hier regelmatig een leeg bed aan. Kaat ligt dan bij Fien in bed en droomt daar heerlijk verder. <3

nl_NL