MJL_2390 MJL_2390
Blog

De eerste 12 maanden: Een reis in ontwikkeling van jouw baby

Graphic
Door Danina Kooijman
Gepubliceerd 21 maart 2024

De eerste 12 maanden: Een reis in de ontwikkeling van jouw baby 
Het eerste jaar van je baby is heel bijzonder. Het zit vol met nieuwe ontdekkingen, groei en ontwikkeling. Als ouder ben je hierbij natuurlijk enorm belangrijk. Ook de kinderopvang draagt hieraan bij. Wist je dat een baby tijdens het eerste levensjaar meestal zijn of haar lichaamsgewicht verdubbelt? Stel dat dit door zou gaan, dan weegt je kind op zijn of haar 5e al 112 kilo. Zo zie je maar hoe groot alleen al de lichamelijke ontwikkeling is in het eerste jaar.  

Maar hoe ontwikkelt je baby zich nou eigenlijk, wat kun je doen als ouder en waar is de kinderopvang?  

Met een veilig gevoel ontdekt je kindje stap voor stap de wereld
Het is belangrijk dat je kind zich veilig voelt. Vooral in de eerste paar maanden van het leven en eigenlijk ook al in de buik. Als kinderen zich veilig en geborgen voelen, ontdekken ze stap voor stap de wereld. Veel huid-op-huidcontact en individuele aandacht vindt je kindje fijn. Op die manier begint je baby jouw stem, geur en de omgeving te herkennen. Dat stelt je baby gerust en zorgt voor hechting tussen jou als ouder en je kind. Deze hechting legt een basis voor latere relaties en de sociaal-emotionele ontwikkeling.   

Stimuleer je kindje om op ontdekking te gaan
Door de maanden heen krijgt je baby steeds meer controle over het lichaam. Je baby probeert te rollen, zitten of zelfs te kruipen. Als ouder kun je je kind hierin stimuleren door bijvoorbeeld speelgoed om je baby heen te leggen. Je baby gaat dan proberen om daarheen te bewegen en het speelgoed te pakken. Je baby is ontzettend nieuwsgierig en jij kunt dit aanmoedigen. Laat je baby lekker ontdekken!  

Als je kindje eenmaal zelfstandig kan bewegen, gaat er een hele nieuw wereld open. Je kindje gaat op ontdekking, pakt voorwerpen vast, beweegt en reikt overal naar. Ook in deze periode is het belangrijk dat je als ouder in de buurt en beschikbaar bent. Dit geeft je baby zelfvertrouwen om te ontdekken met een veilig gevoel.   

Van borst- of flesvoeding naar vast voedsel en nieuwe smaken
Ook op het gebied van voeding ontdekt en ontwikkelt je baby in het eerste jaar een heleboel. Zo gaat je kindje van borst- of flesvoeding stap voor stap naar steeds meer vast voedsel. Wist je dat baby’s meer smaakpapillen hebben dan volwassen mensen? Dé periode dus om nieuwe smaken te proeven en structuren te ervaren. Wat vindt je baby lekker en wat niet?   

Bij Kibeo op de babygroep sluiten we aan bij het ritme van thuis
Op de babygroep komt je kindje in een veilige en vertrouwde omgeving. Je baby heeft een eigen mentor en vaste pedagogisch professionals op de groep. Ook bij Kibeo begint je kindje steeds meer stemmen en gezichten te herkennen. Dat voelt veilig! En dat veilige gevoel is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast sluiten de pedagogisch professionals van Kibeo zoveel mogelijk aan bij het ritme van thuis. Fijn voor je baby en je gezin. Is je baby thuis toe aan de eerste hapjes? Dan nemen we dit op de groep ook over. Zo krijgt je baby bij Kibeo onder andere vers gepureerde fruithapjes. Dit start met oefenhapjes en wordt op den duur verder uitgebreid naar een fruitmaaltijd. Afgestemd op het tempo van jouw baby.

De pedagogisch professionals sluiten aan bij de ontwikkelfase van je kind
Bij Kibeo werken we ontwikkelingsgericht. Dat betekent dat we goed kijken naar waar je kindje is in de ontwikkeling en we daarbij aansluiten. We leggen materialen om je baby heen die passen bij de leeftijd- en ontwikkelfase. Hierbij ligt de focus op sensomotoriek; de koppeling tussen bewegen en nieuwe dingen voelen, zien en ruiken. Om zich heen vindt je baby in deze fase dus materialen van verschillende structuren of kleuren.

Als jouw baby steeds meer geïnteresseerd is in andere kindjes, wordt je baby bij hen betrokken op de groep. Zo wordt de basis gelegd voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en maakt je baby contact met misschien wel de eerste vriendjes.

Gezellig zingen, voorlezen en kletsen. Dat is goed voor de taalontwikkeling!
Je baby start bij Kibeo ook de taalontwikkeling. Op de babygroep is er extra aandacht voor ritme en tonen, wordt je baby voorgelezen en wordt er gezongen. Er is veel interactie met je kindje. We kletsen wat af op de groep! En daar doet jouw kleintje vrolijk aan mee. Naast voorleesboekjes zijn knisperboekjes en stoffen boekjes ook heel interessant. En die boekjes mogen gevoeld en geproefd worden. Jouw baby, hoe klein ook, beleeft nu al leesplezier!  

Doordat je baby naar de kinderopvang gaat bij Kibeo, ontmoet je ook andere ouders uit de omgeving. Dit kan ondersteunend zijn en zorgen voor een fijn sociaal netwerk. Ook staan de pedagogisch professionals voor je klaar om tips of advies te geven als je misschien vragen hebt over de eerste 12 maanden van jouw baby!   

Lees meer over opvang voor je baby bij Kibeo