Closeup of legs of cute little Asian 18 months old toddler baby Closeup of legs of cute little Asian 18 months old toddler baby
Blog

Je kind ondersteunen in de stap naar zindelijkheid

Graphic
Door Danina Kooijman
Gepubliceerd 3 juli 2024

Helemaal zelf op het ‘grote mensen toilet’, dat is spannend! Zindelijk worden is een grote mijlpaal voor je kind en voor jou als ouder. Gemiddeld gebeurt dit tussen de 2 en 3 jaar, maar ieder kind ontwikkelt zich op eigen tempo. Is jouw kind op een latere leeftijd zindelijk? Geen enkel probleem! Het is vooral belangrijk dat je je kind niet forceert in deze ontwikkeling, want dat kan juist averechts werken. Hoe weet je wanneer je kind klaar is voor deze grote stap en hoe kun je als ouder of verzorger ondersteuning bieden in de weg naar zindelijkheid? Je leest het allemaal in deze blog.

Wanneer is je kind klaar om zindelijk te worden?

Op het moment dat je kind klaar is om zindelijk te worden, geeft je ki nd dit bij je aan met verschillende signalen. Hieronder lees je voorbeelden van deze signalen.

 • Gedrag rondom naar de wc gaan imiteren
  Bijvoorbeeld de broek naar beneden trekken als je kind merkt dat hij of zij moet plassen, op de wc gaan zitten of poppen op de wc zetten.
 • Je kind kan al categoriseren: weet wat waar hoort
  Je kind laat aan jou zien dat wc papier in de toiletruimte hoort
 • Je kind zegt of laat merken dat hij of zij moet plassen of poepen
  Bijvoorbeeld door te wiebelen met de heupen, benen samen te knijpen of te kruisen, naar de luierstreek grijpen
 • Je kind kan zelfstandig zitten, opstaan en lopen
  Wanneer je kind zich met beide voeten tegelijk kan afzetten en een sprong kan maken, zijn de spieren voldoende ontwikkeld en is je kind lichamelijk klaar om zindelijk te worden
 • Je kind toont interesse in zindelijkheid, is nieuwsgierig
  Je kind gaat bijvoorbeeld met je mee naar het toilet en stelt vragen
 • Je kind laat merken dat hij of zij een vieze broek niet (meer) fijn vindt

De meeste kinderen starten hun interesse tussen de 1,5 en 2 jaar. Maar dit verloopt op eigen tempo.

Naast de signalen van het kind, is het belangrijk dat jij als ouder of verzorger ook klaar bent voor deze nieuwe fase. Ook de juiste periode speelt een belangrijke rol. Begin in een rustige periode waarin je kind weinig spanning of drukte ervaart. Bijvoorbeeld een periode zonder verjaar- of feestdagen.

In 3 stappen je kind ondersteunen in de weg naar zindelijkheid

Door de verschillende signalen die je kind geeft, heb je gemerkt dat hij of zij er klaar voor is om zindelijk te worden. Dat betekent dat het tijd is om je kind hierbij te ondersteunen. Dit noemen we ook wel zindelijkheidstraining. Houd er rekening mee dat dit gemiddeld drie maanden aan tijdsinvestering nodig heeft.

Hieronder lees je 3 stappen die je kunt volgen om je kind te ondersteunen tijdens zijn of haar ontwikkeling naar zindelijkheid.

Stap 1: Wennen aan het toilet

Laat je kind rustig wennen aan het toilet. Een goede houding is hierbij belangrijk; je kind zit ontspannen en zonder te persen op het toilet terwijl zijn of haar voeten worden ondersteund. Laat je kind merken dat hij of zij niet ieder toiletmoment hoeft te presteren. Het toilet is een nieuwe ruimte en dat is best spannend. Geef positieve bevestiging aan het kind!

Figuur 1: De juiste zithouding op de wc

Merk je dat je kind dit heel spannend vindt? Laat hem eerst wennen aan het potje, maar wel in de toiletruimte, zodat je kind alvast aan de ruimte went.

Tip: boekjes zoals ‘Karel op het potje’ kunnen je hierbij helpen. Verderop in deze blog lees je meer boekentips.

Stap 2: Vaste momenten op het toilet

Rust en regelmaat zijn belangrijke factoren tijdens de zindelijkheidstraining. Laat je kind daarom iedere dag op een aantal vaste momenten zonder luier op het toilet zitten. Het is van belang dat je kind dit als een prettig moment ervaart. Dit doe je onder andere door beschikbaar te zijn en je kind rustig een paar minuten op het toilet te laten zitten. Geef complimenten en positieve aandacht. Zo wordt het een fijn moment.

Tip: De beste momenten zijn voor en na het slapen en na alle eet- en drinkmomenten of wanneer je kind dit zelf aangeeft.

Stap 3: Luier uit

Plast je kind overdag goed op het toilet? Dan kan zijn of haar luier overdag uit. Als je kind ’s nachts ook droge luiers heeft, kan je de luier ook ’s nachts uit laten. Houd er rekening mee dat je kind er langer over doet om ’s nachts zindelijk te worden dan overdag.

Tip: Laat je kind nog even plassen voor het slapen gaan.

Tips voor tijdens de zindelijkheidstraining

 • Houd het leuk, speels en ontspannen
 • Blijf geduldig
 • Heb vertrouwen in je kind én spreek dit ook uit
 • Verwacht kleine stapjes
 • Werk samen (met de kinderopvangopvang, grootouders en andere opvoeders)

Boekentips

Samen (voor)lezen helpt om nieuwe ervaringen op te doen en te ontdekken. Door het lezen van boeken over de wc of het potje, raken kinderen hiermee bekend. En het sluit aan bij de belevingswereld van het kind. Het mooiste is om deze boeken ook echt bij de wc te lezen. Zo kunnen ze een koppeling maken tussen wat je samen leest en wat je ziet in de omgeving. Zo kunnen ze steeds meer zelfvertrouwen ontwikkelen om uiteindelijk zelf naar de wc te gaan!

Ervaren jij en je kind problemen met zindelijk worden?

Als jij en je kind problemen ervaren met zindelijk worden, staan de pedagogisch professionals van Kibeo klaar om je te ondersteunen en advies te geven. Daarnaast kan een intern begeleider jouw kind observeren op de vestiging en jou vervolgens advies geven.