Closeup of legs of cute little Asian 18 months old toddler baby Closeup of legs of cute little Asian 18 months old toddler baby
Blog

Je kind ondersteunen in de stap naar zindelijkheid

Graphic
Door Danina Kooijman
Gepubliceerd 29 november 2023

Helemaal zelf op het ‘grote mensen toilet’, dat is spannend! Zindelijk worden is een grote mijlpaal voor je kind en voor jou als ouder. Gemiddeld gebeurt dit tussen de 2 en 3 jaar, maar ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Is jouw kind op een latere leeftijd zindelijk? Geen enkel probleem! Het is vooral belangrijk dat je je zoon of dochter niet forceert in deze ontwikkeling, want dat kan juist averechts werken. Hoe weet je wanneer je kind klaar is voor deze grote stap en hoe kun je hem of haar ondersteunen in de weg naar zindelijkheid? Je leest het allemaal in deze blog.

Wanneer is je kind klaar om zindelijk te worden?

Op het moment dat je kind klaar is om zindelijk te worden, geeft hij of zij dit bij je aan met verschillende signalen. Hieronder lees je voorbeelden van deze signalen.

  • Je kind zegt of laat merken dat hij of zij moet plassen of poepen
  • Je kind kan zitten en lopen. Wanneer je kind zich met beide voeten tegelijk kan afzetten en een sprong kan maken, zijn de spieren voldoende ontwikkeld en is je kind lichamelijk klaar om zindelijk te worden
  • Je kind toont interesse in zindelijkheid

Naast deze signalen is het belangrijk dat jij als ouder of verzorger ook klaar bent voor deze nieuwe fase. Ook de juiste periode speelt een belangrijke rol. Begin in een rustige periode waarin je kind weinig spanning of drukte ervaart. Bijvoorbeeld een periode zonder verjaar- of feestdagen.

In 3 stappen je kind ondersteunen in de weg naar zindelijkheid

Door verschillende signalen die je kind geeft, heb je gemerkt dat hij of zij er klaar voor is om zindelijk te worden. Dat betekent dat het tijd is om je kind hierbij te ondersteunen. Dit noemen we ook wel zindelijkheidstraining. Hieronder lees je 3 stappen die je kunt volgen om je kind te ondersteunen tijdens zijn of haar ontwikkeling naar zindelijkheid.

Stap 1: Wennen aan het toilet

Laat je kind rustig wennen aan het toilet. Een goede houding is hierbij belangrijk; je kind zit ontspannen en zonder te persen op het toilet terwijl zijn of haar voeten worden ondersteund. Laat je kind merken dat hij of zij niet ieder toiletmoment hoeft te presteren. Het toilet is een nieuwe ruimte en dat is best spannend. Merk je dat je kind dit heel spannend vindt? Laat hem eerst wennen aan het potje, maar wel in de toiletruimte, zodat je kind alvast aan de ruimte went.

Tip: boekjes zoals ‘Karel op het potje’ kunnen je hierbij helpen.

Stap 2: Vaste momenten op het toilet

Rust en regelmaat zijn belangrijke factoren tijdens de zindelijkheidstraining. Laat je kind daarom iedere dag op een aantal vaste momenten zonder luier op het toilet zitten. Het is van belang dat je kind dit als een prettig moment ervaart. Dit doe je onder andere door beschikbaar te zijn en je kind rustig een paar minuten op het toilet te laten zitten.

Tip: De beste momenten zijn voor en na het slapen en na alle eet- en drinkmomenten of wanneer je kind dit zelf aangeeft.

Stap 3: Luier uit

Plast je kind overdag goed op het toilet? Dan kan zijn of haar luier overdag uit. Als je kind ’s nachts ook droge luiers heeft, kan je de luier ook ’s nachts uit laten. Houd er rekening mee dat je kind er langer over doet om ’s nachts zindelijk te worden dan overdag.

Tip: Laat je kind nog even plassen voor het slapen gaan.