MJL_1393 MJL_1393
Blog

Persoonlijkheidsontwikkeling van je kind

Graphic
Door Danina Kooijman
Gepubliceerd 31 januari 2024

De pedagogisch medewerker glimlacht als Lina haar jas open doet. De kleren van deze kleuter zijn normaal gesproken perfect op elkaar afgestemd. Maar vandaag lijkt het één grote warboel. Ze heeft een bloemetjesbroek aan met een trui die er niet bij past. Ze draagt verschillende armbanden met elk een andere felle kleur. Haar vader geeft toelichting op de bijzondere kledingkeuze als hij haar op komt halen. “Lina wilde vanochtend zelf haar kleren uitzoeken,” legt hij uit.

Door de jaren heen ontwikkelt je kind zich tot een persoon met eigen kwaliteiten, keuzes en beslissingen. Die persoonlijkheidsontwikkeling van je kind wordt ook wel de ‘ontwikkeling van het eigen ik’ genoemd. Hierbij is het belangrijk dat je kind zelfvertrouwen krijgt en zichzelf durft te zijn. In deze blog lees je hoe je kind een zelfbeeld ontwikkelt en hoe je hem of haar hierin ondersteunt.

Je peuter wil zelf keuzes maken; reageer positief op deze persoonlijkheidsontwikkeling

Is deze situatie herkenbaar? Vanaf dat je kind ongeveer 2 jaar is, heeft hij of zij steeds meer behoefte aan autonomie. Je kind wil initiatief nemen en zelf keuzes maken. Als je als ouder positief reageert op de overgang naar zelfstandigheid, geef je je kind zelfvertrouwen. Net zoals de vader van Lina in bovenstaande situatie ook doet. Als je niet positief op deze overgang naar zelfstandigheid reageert, merk je vanzelf dat er frustratie ontstaat. Bijvoorbeeld als je zegt dat iets niet mag of kan. Je kind kan op zo’n moment heftig reageren, omdat hij of zij op die leeftijd nog moeite heeft met emoties reguleren.

Persoonlijkheidsontwikkeling van je kleuter; in het middelpunt staan met iets wat je goed kan

Naarmate je kind ouder wordt, vindt er nog steeds persoonlijkheidsontwikkeling plaats. Zo vindt je kind het interessanter om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het liefst met iets wat hij of zij goed kan. Op die leeftijd heeft je kind plezier in de dingen die hem of haar goed afgaan en dat laat je kind graag zien. Soms zorgt dit voor jaloezie of rivaliteit met andere kinderen in de groep of met broertjes of zusjes. Als ouder of verzorger kun je kijken hoe ieder kind reageert en hoe de situatie zich verder ontwikkelt. Je kunt dit dan zo begeleiden dat ieder kind er een fijn gevoel aan overhoudt.

Tijdens de persoonlijkheidsontwikkeling vanaf 6 jaar, wil je kind een plek krijgen in de sociale wereld

Vanaf dat je kind 6 jaar is, wordt het belangrijker wat zijn of haar rol is in een groep. Je kind wil een plek in de sociale wereld. Als dit lukt, krijgt je kind hierdoor zelfvertrouwen. Daarnaast gaat je kind op zoek naar de eigen identiteit; wat kan ik goed? Je kind begint zich te vergelijken met anderen. Waar de één goed is in sport, verslaat het andere kind iedereen met schaken. Bij Kibeo krijgt je kind ondersteuning bij het vinden van zijn of haar kwaliteiten en talenten. Ook leert je kind hier om anderen te waarderen.

Je kind heeft een groep nodig om zich te vergelijken en om zijn of haar gedrag te bepalen en te veranderen. In een groep ontdekt je kind bijvoorbeeld of anderen heel hard lachen om een grap of dat hij of zij wordt uitgelachen. Op basis van die reacties, past je kind zijn of haar gedrag aan. Bied je kind daarom een positieve en ontspannen sfeer waarin hij of zij de ruimte krijgt om te falen en het opnieuw te proberen zonder dat er geoordeeld wordt. Bij Kibeo krijgt je kind een veilige en ontspannen omgeving.

Geef je kind een steuntje in rug in de persoonlijkheidsontwikkeling als hij of zij onzeker is

De persoonlijkheidsontwikkeling van je kind bestaat uit verschillende levensfases. In deze verschillende levensfases ontwikkelt je kind een zelfbeeld. Hoe voel ik me? Zeker of onzeker? Hoe gedraag ik me in een groep? Waar ben ik goed in? Of heb ik het gevoel dat ik nergens goed in ben? Geef je kind een steuntje in de rug als hij of zij onzeker is. Hieronder lees je hoe je dat kunt doen.

  • Wees betrokken en geef je kind het gevoel dat hij of zij er niet alleen voor staat
  • Bied structuur; wanneer je kind weet welke situatie hij of zij kan verwachten, kan je kind zich hierop voorbereiden
  • Geef je kind eerlijke en oprechte complimenten op het proces en niet alleen op het eindproduct. Bijvoorbeeld: “Wat heb je goed doorgezet toen het even niet lukte” in plaats van alleen “wat een mooie tekening”
  • Blijf de keuzes en initiatieven van je kind waarderen en respecteren

Persoonlijkheidsontwikkeling in een veilige omgeving bij Kibeo

Bij Kibeo gaat je kind in een veilige en ontspannen omgeving op zoek naar zijn of haar eigen ik. Hier krijgt je kind de ruimte om een zelfbeeld te ontwikkelen en onze pedagogisch professionals steunen hem of haar daarbij. Samen talenten ontdekken; dat geeft een hoop zelfvertrouwen en plezier!

Lees hier meer blogs en verhalen of volg ons op Facebook en Instagram en bekijk hoe de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen ondersteund wordt bij Kibeo!