Kinderopvang Bergen op Zoom Kinderopvang Bergen op Zoom
Blog

Week van de Opvoeding: samen delen, samen weten

Graphic
Gepubliceerd 4 oktober 2023

Bij Kibeo vieren we de Week van de Opvoeding. Een week waarin het Nederlands Jeugdinstituut aandacht vraagt voor het verbinden van opvoeders, de verschillende mensen en organisaties die betrokken zijn bij de opvoeding van je kind. Als kinderopvangorganisatie valt Kibeo ook onder de opvoeders van jouw kind. Dit jaar is het thema ‘Samen delen, samen weten’. Daarom delen we graag onze expertise met jou als ouder of verzorger. Door kennis met elkaar te delen vergroten we elkaars kennis en komen we dichter tot elkaar, wat een positief effect heeft op de ontwikkeling van je kind. In deze blog lees je hoe wij op de groep omgaan met de ontwikkelingsperioden van je kind en hoe je hier thuis bij kunt aansluiten.

Onze belofte aan je kind

Bij Kibeo kijken we naar wat het beste is voor jouw kind en houden we rekening met wat hij of zij nodig heeft. Zo krijgt je kind alle rust en ruimte om op ontdekkingstocht te gaan en om de wereld te verkennen op eigen tempo. Over het algemeen gebeurt dit in de eerste levensjaren van je kind.

Een kind maakt in het leven verschillende ontwikkelperioden mee. Dat begint in de eerste 1.000 dagen van je kind (vanaf de conceptie) en duurt tot je kind 6 jaar is. Deze ontwikkelingsperioden worden ook wel ‘de gevoelige perioden in de ontwikkeling’ genoemd. Door de nieuwsgierigheid van je kind positief te stimuleren ontwikkelt je kind een sterke basis om nieuwe vaardigheden te leren. De vaardigheden die in deze perioden niet of op een verkeerde manier zijn aangeleerd, kunnen op een latere leeftijd vaak maar deels of met veel moeite worden bijgebracht.

2 tips om thuis aan te sluiten bij de ontwikkelingsperioden van je kind

Hoe kan je thuis aansluiten bij de ontwikkelingsperioden van je kind? Hieronder lees je 2 tips.

  1. Stimuleer beweging vanaf de geboorte van je kind
    Wist je dat een baby minimaal 30 minuten beweging per dag nodig heeft? Jonge kinderen maken enorme stappen in hun motorische ontwikkeling, zowel de fijne als grove motoriek. Zo worden baby’s vaak gestimuleerd om vanuit hun buikligging speelgoed te pakken. Dit versterkt hun rug- en nekspieren en tegelijkertijd ontwikkelen baby’s zo hun grijpreflex. Observeer of je baby er klaar voor is om een speeltje van de ene hand naar de andere te verplaatsen. Dit is een oefening die zijn of haar handen afzonderlijk van elkaar laat bewegen.
  2. Breng je kind op jonge leeftijd in contact met verschillende mensen
    Kinderen vertonen al heel vroeg sociaal gedrag. Denk maar aan het nadoen van jouw gezichtsuitdrukkingen bijvoorbeeld. Dit helpt ze bij het herkennen van gedrag en het opbouwen van vertrouwen. Van jouw gezichtsuitdrukking, of die van andere vertrouwde mensen, leest je kind af of de situatie veilig is. Door je kind op jonge leeftijd in contact te brengen met verschillende mensen, help je je kind om sociale signalen in nieuwe situaties beter te begrijpen. Daarnaast helpt dit je kind bij het sluiten van vriendschappen.

Wil je weten op welke andere manieren je thuis kunt aansluiten bij de ontwikkeling van je kind? Vraag het aan de pedagogisch medewerkers op de vestiging. Ze staan altijd voor je klaar om te helpen en om samen met jou te werken aan de beste start voor je kind!