Foto persbericht Kibeo Beatrixplein werkt aan taalontwikkeling met BoekStart Foto persbericht Kibeo Beatrixplein werkt aan taalontwikkeling met BoekStart
In de media

Kibeo Beatrixplein werkt aan taalontwikkeling met BoekStart

Graphic
Door Bernice Balendiran
Gepubliceerd 6 december 2023

Kibeo Beatrixplein is gestart met het programma ‘BoekStart in de kinderopvang’. Samen met hun eigen voorleescoördinator en de voorleesconsulent van de Bibliotheek Hoeksche Waard creëren ze een taalrijke omgeving op de vestiging. Want voorlezen is niet alleen leuk, maar ook ontzettend goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Als onderdeel van deze samenwerking werd een voorstelling van Poppenkast Marienepien georganiseerd. De voorstelling werd druk bezocht door peuters en hun ouders. 

De voorleescoördinator zorgt voor een goed voorleesklimaat op de vestiging

Kibeo Beatrixplein heeft een voorleescoördinator, net als een aantal andere Kibeo vestigingen. De voorleescoördinator is een pedagogisch medewerker van de vestiging die er voor zorgt dat er regelmatig wordt voorgelezen. Daarnaast is één van haar belangrijkste taken het zorgdragen van een goed voorleesklimaat. Dat betekent dat er een comfortabele omgeving is voor kinderen om voorgelezen te worden en er voldoende aanbod is in diverse boeken. Dankzij de financiële steun van de Rijksoverheid wordt met medewerking van de voorleesconsulent van de Bibliotheek Hoeksche Waard ook gekeken naar vernieuwing van de boekencollectie en leesomgeving.

De voordelen van (interactief) voorlezen

Voorlezen heeft een heleboel voordelen voor de taalontwikkeling van kinderen. Zeker als dit op verschillende manieren gebeurt. Soms wordt hetzelfde boek in één week op verschillende manieren voorgelezen. Eén van die manieren is ‘interactief voorlezen’, waarbij spullen zoals knuffels en speelgoed tevoorschijn worden gehaald, zoals bij de Poppenkast Marienepien. Met deze spullen beeldt de pedagogisch professional het verhaal uit. Ze laat plaatjes zien, maakt bijpassende geluiden en stelt open en gesloten vragen aan de kinderen. De kinderen gaan helemaal op in het verhaal. Naast het leren van nieuwe woorden en verbeteren van hun zinsopbouw, vergroot voorlezen ook de fantasie van een kind. Voordelen voor meer dan alleen taalontwikkeling dus!