Kinderen de Baas Kinderen de Baas
Nieuws

Deze week zijn kinderen de baas bij Kibeo

Graphic
Door Bernice Balendiran
Gepubliceerd 24 november 2023

Deze week zijn de rollen bij Kibeo omgedraaid, want het is Kinderen zijn de Baas week! De kinderraad van BSO Kibeo de Riederhof in Barendrecht kwam ruim van tevoren samen voor een belangrijke vergadering. Na het bedenken van verschillende thema’s zijn ze bij de andere kinderen langsgegaan om te peilen welke thema’s het meest populair zijn. Het resultaat was een unaniem besluit: een swingende disco, games en spelletjes, sporten en foppen.

Tijdens een swingende disco in de sporthal lieten de BSO-kinderen elkaar en de pedagogisch professionals hun meest coole dansmoves zien. Later in de week was het tijd voor een games- en spelletjesmiddag waarbij de kinderen zelf mochten kiezen wat ze gingen spelen. Voor de iets oudere kinderen was er zelfs de mogelijkheid om te gamen op de Nintendo Switch. Ook stond er deze week een sportdag op het programma. De kinderen hebben na schooltijd lekker gespeeld en rondgerend en kozen zelf welke sporten ze gingen beoefenen. Deze superleuke week wordt op vrijdag afgesloten met een fopmiddag. Tijd om de pedagogisch professionals eens goed in de maling te nemen!

Kinderen, ouders en pedagogisch professionals dolenthousiast

Reacties als: “Het is deze week echt vet, omdat we zelf mogen kiezen wat we doen,” en “Kinderen-zijn-de-baas-week is leuk! Wanneer mogen we weer de baas zijn?” vlogen de pedagogisch professionals om de oren. Sommige kinderen hadden hun ouders zelfs gevraagd om hen deze week later van de BSO op te halen, om zolang mogelijk te kunnen genieten. Ook de ouders en pedagogisch professionals waren dolenthousiast. Zo vertelde één van de moeders dat ze het fijn vindt dat de kinderen op deze manier ook een stem krijgen. En de pedagogisch professionals gaan vanaf nu vaker een discomiddag houden. Want ook zij hebben enthousiast meegeswingd!

Kinderparticipatie belangrijk voor ontwikkeling van kinderen

Ieder jaar is op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op deze dag wordt gevierd dat ieder kind eigen rechten heeft. Kibeo organiseert daarom jaarlijks in diezelfde week de ‘Kinderen zijn de Baas week’. Tijdens en in voorbereiding op de Kinderen zijn de Baas week stimuleren de pedagogisch professionals kinderparticipatie op de BSO. Dit is niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook heel belangrijk voor hun ontwikkeling.

Kinderparticipatie leert ze namelijk een heleboel. Zo leren kinderen een mening te vormen en realiseren ze zich dat hun mening ertoe doet. Ze leren voor zichzelf opkomen en raken meer betrokken bij de BSO-activiteiten. Daarnaast krijgen kinderen meer zelfvertrouwen, zelfstandigheid én verantwoordelijkheid als ze zelf beslissingen mogen maken. Allemaal vaardigheden waardoor ze opgroeien tot gezonde, sociale en verantwoordelijke jongvolwassenen die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.