MJL_4363 MJL_4363
Nieuws

Kunstactiviteiten op de BSO in de Kinderkunstweek

Graphic
Gepubliceerd 14 maart 2024

Van handletteren tot je eigen monogram maken. Van 6 t/m 17 maart 2024 neemt Kibeo deel aan de Kinderkunstweek, met dit jaar als thema ‘Van letter tot handtekening, de taal van kunst’. Een initiatief dat zich normaalgesproken alleen op het basisonderwijs in Zeeland richt. Maar dit jaar doen een groot aantal BSO-vestigingen van Kibeo mee aan de activiteiten van de Kinderkunstweek. Door hedendaagse en moderne kunst te bekijken en te vergelijken, raken kinderen geïnspireerd om zelf ook creatief aan de slag te gaan. Dit geeft kinderen handvatten om hun gevoelens en gedachtes uit te drukken in woorden en beeld.

Van creativiteit tot kritisch denken, kinderen leren van kunst een heleboel
Door op jonge leeftijd met kunst bezig te zijn, leren kinderen een heleboel. Naast het ontwikkelen van creativiteit, leren kinderen bijvoorbeeld op verschillende manieren ergens naar te kijken en kritisch te denken. Wanneer kinderen geprikkeld raken door kunst, worden ze uitgedaagd om zich af te vragen wat die prikkel precies is. Hierdoor krijgen ze ruimte om zelf vragen te stellen en hier antwoorden op te vinden. Zo maken kinderen de wereld om zich heen eigen. Daarnaast geeft kunst kinderen de mogelijkheid om hun gevoelens en gedachtes te uiten. Door erover te praten of bijvoorbeeld uit te drukken in beeld. Dit stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Deelnemers werken met een digitaal klaslokaal met kunstopdrachten die passen bij het thema
Deelnemers van de Kinderkunstweek werken met een digitaal klaslokaal. Dit is een databank met ideeën voor activiteiten. De pedagogisch professionals van Kibeo doen hier inspiratie op en werken ook met hun eigen programma in activiteiten-databank ‘DoenKids’. Het gaat om kinderkunstopdrachten die bij het thema passen, zoals handletteren, letters drukken en je eigen monogram maken.

Na een succesvolle pilot nemen alle BSO-vestigingen van Kibeo deel aan de Kinderkunstweek
Afgelopen jaar draaide Kibeo een succesvolle pilot waarbij tien Zeeuwse BSO-vestigingen van Kibeo deelnamen aan de Kinderkunstweek. Daarom heeft Kibeo dit jaar besloten om met alle Wereldmakers- en meerdere BSO-vestigingen deel te nemen, ook met de vestigingen buiten Zeeland.

Stichting Kinderkunstweek organiseert al 12 jaar de Kinderkunstweek in Zeeland
Al 12 jaar organiseert Stichting Kinderkunstweek (KKW) de Kinderkunstweek in samenwerking met diverse culturele instellingen en aanbieders. Deelnemers kunnen het hele jaar door gebruik maken van het ideeënboek, digitaal klaslokaal en het activiteitenaanbod van verschillende kunstaanbieders. Hiermee neemt Stichting KKW leerkrachten en pedagogisch medewerkers veel werk uit handen. Dankzij het kant en klare materiaal waar scholen en BSO’s mee kunnen werken, is er weinig voorbereidingstijd nodig. Dit maakt hen nog enthousiaster om samen met de kinderen aan de slag te gaan met kunstactiviteiten.

IMG-20240308-WA0000