DSC_0741 DSC_0741
Nieuws

Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil bezoekt Kibeo

Gepubliceerd op 21 februari 2022

Op maandag 21 februari bracht Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil een bezoek aan een  aantal vestigingen in Kapelle van  kinderopvangorganisatie Kibeo. Van den Hil kreeg hiermee een bijzonder kijkje onder de motorkap van de kinderopvang.

Er komt namelijk behoorlijk wat kijken bij het aanbieden van kinderopvang. Wet- en regelgeving, kwaliteitseisen, voldoende ruimtes, geschikte en gekwalificeerde medewerkers; diverse aspecten die ervoor zorgen dat het een uitdaging is om kinderen dagelijks in hun ontwikkeling te kunnen ondersteunen. Elly Brand, bestuurder van Kibeo, ontving Jacqueline van den Hil en ging met haar in gesprek over de kansen en uitdagingen binnen de kinderopvangbranche.

Kansen en uitdagingen binnen de kinderopvang

Van den Hil bekleedt nu bijna een jaar een zetel in de Tweede Kamer. Daar richt zij zich onder andere op Kindregelingen en Kinderopvang. Toen Kibeo haar uitnodigde op bezoek te komen, nam ze dit aanbod graag aan. Haar eerste werkbezoek bij een kinderopvangorganisatie wilde ze graag in de provincie Zeeland doen, waar ze is geboren en getogen en nog steeds woont.

DSC_0745

Intensievere samenwerking tussen opvang en onderwijs

Kinderopvang heeft te maken met verschillende uitdagingen. Zo is er landelijk een groot tekort aan pedagogisch medewerkers, maar ook is er structureel meer ruimte nodig voor de kinderopvangvoorzieningen. Kibeo pleit voor meer harmonisatie tussen de sectoren kinderopvang en onderwijs. “Door meer en intensiever samen te werken, kunnen we ons gezamenlijk inzetten voor de ontwikkeling van het jonge kind en kunnen zaken zoals kennis, expertise en huisvesting, efficiënter ingezet worden”, geeft Elly Brand van Kibeo aan. Jacqueline van den Hil onderschrijft dit: “Het is belangrijk dat het onderwijs en de kinderopvang gebruikmaken van elkaars kennis, maar ook van elkaars ruimte. Zeker wanneer er meer ruimte voor kinderopvang nodig is, omdat de vraag naar kinderopvang blijft toenemen.”

“Het zou problematisch zijn wanneer er onvoldoende ruimte is en kinderen daardoor niet naar de kinderopvang kunnen”, gaat Van den Hil verder. “Niet alleen omdat kinderen dan in mindere mate ondersteund worden in hun ontwikkeling, maar ook omdat ouders zo hun werk en de zorg voor hun kind moeilijker kunnen combineren. Zo blijven ook er personeelstekorten in andere sectoren ontstaan en gaat Nederland op den duur op slot.”

DSC_0556

Meer waardering komen voor kinderopvang

Elly Brand is blij dat van den Hil op haar aanbod inging om een bezoek aan Kibeo te brengen: “Kinderopvang is een vak en daar mag meer waardering voor komen. Het is positief voor ons vakgebied dat iemand als Jacqueline van den Hil kinderopvang in haar portefeuille heeft en professionele ondersteuning in de ontwikkeling van kinderen serieus neemt.”

Een kijkje onder de motorkap

Van den Hil liet zich op drie vestigingen in Kapelle bijpraten over het diverse aanbod van Kibeo en alles wat er organisatorisch komt kijken bij het aanbieden van kinderopvang. De dag werd energiek afgesloten met een paar toffe moves samen met de kinderen die meededen aan een workshop in het BSO-atelier bij Kibeo ’t Saamdeel.

“Het was erg inspirerend en nuttig om met eigen ogen te zien hoe het allemaal reilt en zeilt binnen de kinderopvang. Ik heb jarenlang in Kapelle gewoond, dus het is ook erg leuk om eens die kant van het dorp te zien. Het spreekt me erg aan dat Kibeo oog heeft voor de verschillende behoeften van ouders, zoals reformatorische opvang, groene kinderopvang en kindcentra.”

DSC_0792