2023-kibeo-fijnaart-2 2023-kibeo-fijnaart-2
Nieuws

Van speelmaatjes naar vrienden voor het leven

Graphic
Gepubliceerd 1 maart 2024

Een kleine glimlach kan het begin zijn van een mooie vriendschap. Vriendschap is iets moois en waardevols en dat mag gevierd worden. Daarom vierde Kibeo de ‘Vriendjesweek’. Tijdens de Vriendjesweek stond je kind een week vol toffe activiteiten met het thema ‘vriendschap’ te wachten. Naast het maken van een hoop plezier, ontwikkelt je kind ook sociaal-emotionele vaardigheden. En wie weet heeft je kind tijdens de Vriendjesweek wel vriendschappen gesloten voor het leven! 

Activiteiten zijn gericht op vriendjes maken

Tijdens de vriendjesweek kreeg je kind activiteiten aangeboden die passen bij zijn of haar leeftijd. Van Kiekeboe tot samen schilderen en verstoppertje spelen. Alle activiteiten zijn gericht op het maken van vriendjes. Kiekeboe is voor de meeste mensen een heel bekend spel en leert de allerjongsten al plezier maken met elkaar. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het spelletje al op jonge leeftijd kan bijdragen aan het ontwikkelen van een gevoel voor humor. Iets wat op latere leeftijd vaak gebruikt wordt om vriendschappen te sluiten. Ook tijdens samen schilderen maken kinderen samen plezier, maar leren daarnaast ook samenwerken. Een vaardigheid die ook weer terugkomt tijdens het spelen van verstoppertje. Tijdens dit spel is het belangrijk dat je elkaar helpt zodat je niet gevonden wordt.

Tijdens de activiteiten zijn de kinderen volop met elkaar aan het babbelen, waarmee ze als bonus ook hun taal ontwikkelen!

Vriendschappen helpen kinderen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden

Vriendschappen spelen een grote rol in het leven van kinderen. Ze helpen je kind bij het leren van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van een eigen identiteit. Daarnaast biedt een vriendschap emotionele en cognitieve steun en is het een goede oefening voor latere relaties.

Je kind heeft van nature al behoefte aan contact met andere kinderen. Zo kijken en lachen baby’s naar elkaar en ontdekken ze dat hun lach vaak beantwoord wordt met een lach van de ander. Als je kind iets ouder is, gaan ze elkaars geluiden herhalen en gezichtsuitdrukkingen nadoen. Naarmate kinderen ouder worden, gaat dit steeds verder. Je kind zoekt verbinding met andere kinderen die dezelfde dingen leuk vinden. Als je kind van voetbal houdt, heeft hij of zij eerder een vriendje die ook van voetbal houdt dan een vriendje met een andere hobby. In de leeftijd dat je kind naar school gaat, begint je kind ook meer medeleven te tonen naar vriendjes. Zoals elkaar troosten en opvrolijken.

Op deze manier legt je kind de basis voor toekomstige relaties en oefent hij of zij met vriendjes maken. Een mooie vaardigheid waar je kind de rest van zijn of haar leven plezier van heeft. En soms is een speelmaatje dat je kent van de kinderopvang over 30 jaar nog steeds je beste vriend.

Wil je meer weten over vriendschappen en de sociale ontwikkeling van je kind? Lees ook eens onze blog hierover.